Vaak besef je niet hoe vaak je jezelf laat afleiden en dat je daardoor veel meer tijd kwijt bent dan wanneer er geen afleiding is.

Een voorbeeld aan de hand van een recente ervaring

Ik loop door het park. Het is herfstachtig en de bladeren vallen. Het pad voor mij ligt vol met afgevallen, die het pad roodachtig kleuren. Echt heel mooi, ik wil er een foto van maken.

Op het moment dat ik mijn telefoon pak om een foto te maken, zie ik een WhatsApp bericht. Snel reageer ik erop. Als ik weer opkijk, loopt er inmiddels een man met hond over het pad dat ik wilde fotograferen. Ik wil hen niet op de foto hebben en omdat ik niet wil wachten, loop ik door.

Terwijl ik verder loop, sla aan het twijfelen

Eigenlijk wil ik die foto toch wel maken. Ik besluit om terug te lopen en de foto alsnog te maken. Gelukkig loopt er nu niemand meer en kan ik ongestoord mijn gang gaan.

Dit had natuurlijk veel sneller gekund. Als ik mij niet had laten afleiden door het berichtje, had ik direct de foto gemaakt en niet zo’n omweg hoeven maken.

Ook op de werkvloer laten we ons vaak afleiden door alles wat er om ons heen gebeurt. Collega’s, e-mails, telefoon, appjes en berichten. Maar hoe zou het zijn als al die afleiding er niet zou zijn?

Dan zou je veel effectiever werken. Minder tijd kwijt zijn aan wachten. Niet steeds weer verzinnen waar je ook alweer mee bezig was. Oftewel, je zou veel productiever zijn.

Hier heb je zelf natuurlijk ook wel invloed op. Wat kun je bijvoorbeeld doen om te voorkomen dat je afgeleid wordt?

5 tips om effectiever te werken

  1. Stel dagelijkse doelen. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je moet doen en je minder snel laat afleiden. Zie ook de Zicht-in-je-chaos
  2. Leg af en toe je telefoon eens weg (of zet hem op ‘niet storen’ of ‘vliegtuigmodus’).
  3. Zonder je af en ga op een plek zitten waar je niet gestoord wordt door anderen.
  4. Vraag je af of iets ook daadwerkelijk op dat moment moet of dat je ook later kan kijken/reageren.
  5. Zet de timer van je wekker op bijvoorbeeld 30 minuten en werk die 30 minuten ongestoord aan 1 project.

Dit zijn slechts 5 tips waarmee je effectiever en productiever kunt werken. Merk je dat je echt moeite hebt om je te concentreren en komt er niks meer uit je handen? Las dan een pauze in en ga lekker een kop koffie of thee halen voor jezelf 😉.

>> Afleiding, hoe zit dat met jou? Laat jij je net als ik weleens afleiden door externe invloeden zoals WhatsApp of social media?

Veel succes,
Kirsten

PS. Waardevolle blog? Laat dan ook jouw netwerk hiervan profiteren en deel deze informatie via onderstaande social media knoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

19 + = 29

Menu