Het lijkt wel of iedereen blogt; de één schrijft zijn* sores van zich af terwijl de ander praktijkgerichte blogs schrijft. Alleen is niet iedere blog even prettig leesbaar, waar ligt dat nu toch aan? Hieronder een aantal tips om jouw blogs toegankelijker te maken voor de lezer.

1. Schrijf wanneer je in the flow bent

Iedere schrijver heeft zo zijn moment wanneer hij het prettigst schrijft. Je zit dan in een bepaalde flow en kan dan achter elkaar je verhaal op papier zetten. Op het moment dat je dit uitstelt naar een ander – meer geschikt – moment, ben je vaak geforceerd aan het schrijven. Schrijf daarom zo veel mogelijk op het moment dat je in je schrijfmodus bent.

2. Schrijf van je af

Er zijn maar weinig mensen die hun verhaal in één keer goed kunnen schrijven. Probeer er daarom niet direct een goede blog of goed artikel van te maken, maar schrijf eerst al je ideeën en gedachten op. Zo voorkom je dat je iets vergeet of dat je een heel statisch stuk krijgt. Na afloop lees je het nog eens terug en dan ga je strepen, wijzigen en aanvullen.

3. Noteer kreten/kernwoorden

Mocht je nu toch spontaan ideeën krijgen voor jouw verhaal op een moment dat het niet uitkomt om direct je hele verhaal te schrijven (bijvoorbeeld als je wilt gaan slapen en je vervolgens wakker ligt van alle spontane ideeën; net als ik), schrijf die ideeën dan direct van je af. Pak pen en papier of noteer ze in je telefoon, zodat je ze niet vergeet (en je er ook niet van wakker ligt).

4. Schrijf geen hele lappen tekst

Houd je tekst beknopt en interessant. Veel mensen haken af bij het zien van grote lappen met tekst. Iedereen is druk en gunt zichzelf niet de tijd om een lange tekst door te lezen om erachter te komen of het stuk wel of niet interessant is voor hen.

5. Gebruik alinea’s voor betere leesbaarheid

Een tekst die achter elkaar doorgeschreven wordt, nodigt niet uit tot lezen. Zorg er daarom voor dat je optisch ruimte creëert door het gebruik van alinea’s. Dat geeft lucht in de tekst en verbetert de leesbaarheid.

6. Gebruik kopjes boven alinea’s

Ook het onderverdelen van de tekst in kopjes/hoofdstukken zorgt ervoor dat jouw verhaal snel duidelijk is. Je zorgt voor snel inzicht in de onderwerpen van jouw verhaal. Iemand kan jouw tekst snel scannen en zich richten op de onderdelen die voor hem van toepassing zijn.

7. Werk vooruit

Wacht liever niet tot het laatste moment met het schrijven van jouw verhaal. Sommige mensen geeft het een flinke adrenaline boost om te wachten op de deadline en schrijven daardoor beter dan anders, maar voor de meeste zal de stressfactor eerder zorgen voor een writer’s block en doen verstijven waardoor zij heel geforceerd gaan schrijven.

8. Schrijf over zaken die relevant zijn

Nu kun je over van alles schrijven maar als je wilt dat je lezers krijgt en ook reacties, dan is het verstandig om te schrijven over dingen die mensen interessant vinden. Dat kan zijn over nieuws en actualiteiten, zaken die mensen bezighouden of – net als deze blog – tips voor onderwerpen waarmee men actief is.

9. Laat hem een keer nalezen

Buiten dat je de blog zelf een keer naleest, is het vaak ook verstandig om hem een keer door iemand anders na te laten lezen. Vaak heb je zelf een blinde vlek en lees je over jouw eigen fouten heen, terwijl een ander hiernaar kijkt met een frisse blik en daardoor weer de dingen ziet die jij over het hoofd hebt gezien. Dit kun je uitbesteden aan een professional maar ook een partner, moeder of collega die taalkundig goed is onderlegd, kan dit heel goed voor jou doen.

10. Hier jouw tip?

Heb jij nog een aanvullende tip om blogs te schrijven, laat jouw gouden tip dan weten in het reactieveld hieronder. Als bedankje krijg jij van mij een gratis tip voor één van jouw eigen blogs.

Als jij bij het schrijven van jouw blogs deze tips toepast, dan worden jouw blogs overzichtelijk en prettig leesbaar voor jouw lezer. Jouw blogs worden eerder gelezen en er wordt ook veel langer doorgelezen. Hoe beter jouw verhaal in elkaar zit hoe meer jouw blogs gelezen worden. Dat is waar je het voor doet, toch?

*Deze blog wordt in de hij-vorm geschreven, uiteraard kan hier evengoed ‘zij’ en ‘haar’ staan.

Veel succes,
Kirsten

Ps. Waardevolle blog? Laat dan ook jouw netwerk hiervan profiteren en deel deze informatie via onderstaande social media knoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

89 + = 92