Blog 'Durf te dromen'

Waarom is dromen zo belangrijk? Waarom is het fijn om te dromen? Wat wil je graag en wat is er mogelijk? En wat is er misschien onmogelijk, maar is gewoon leuk om over te dromen?

Wat levert het op als je je fantasie laat gaan?

Een klant van mij doet mee aan de KmK+. Los daarvan had ze de opdracht gekregen van iemand anders om haar dromen uit te schrijven. Niet alleen de droom, want de hoofdlijn die heeft ze wel, maar ook de details. Zoveel mogelijk details van haar droom. En daar liep ze op vast, door allerlei stemmetjes die zeiden “Kan ik dat wel?”, “Wie ben ik dan om dat te doen?” en “Ben ik dan wel die expert?”

Misschien herken je ze wel? Stemmetjes die er voor zorgen dat er een stop op je droom komt. En dat is best interessant. Want dromen zijn onbeperkt, dromen zijn er om te dromen.

Als kind voetbalde ik met de jongens bij ons voor op het veldje. Ik deed als enig meisje mee en ik droomde altijd dat ik al die gasten eruit speelde. Dat ik ineens heel goed kon voetballen en al die jongens eruit speelde. En ook niet onbelangrijk, natuurlijk indruk maakte op die jongen die ik zo leuk vond 😉.

In je dromen kun je alles. Op het moment dat jij gaat dromen en je merkt dat je daarin beperkt wordt, wat gebeurt er dan? Dat is ook best interessant.

Wat wil jij worden als je later groot bent?

Vandaag neem ik je mee in jouw droom. Ben jij iemand die sowieso droomt over de toekomst? Of leef je heel erg in het nu en zie je wel wat er komt? Ben je iemand die vooral aan het dromen is en wat minder in de realiteit staat, dus vooral in de toekomst zit? Of ben je iemand die heel actief aan het dromen is en ook stappen zet naar je dromen toe? Want dat is natuurlijk waar het voor is.

Als kind wordt je vaak gevraagd wat je worden wilt als je later groot bent. De één wil astronaut worden, de ander wil voetballer worden, de volgende acteur, brandweerman en ik wilde dierenarts worden. Tot het moment dat ik hoorde dat je als dierenarts moet opereren, dus dan was er bloed en er gingen ook dieren dood. Toen vond ik het allemaal niet zo leuk meer en ben ik wat anders gaan doen. Uiteindelijk ben ik via een omweg gaan doen wat ik nu doe.

Dromen zijn er om richting te geven, ergens naartoe te gaan, ergens naartoe te leven. Als je nou kijkt naar je bedrijf, naar je leven, wat zou je dan graag willen? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Hoe ziet jouw ideale bedrijf eruit? Dat is voor iedereen anders. En die droom kan heel groot zijn. Ik heb een hele lieve klant en die heeft een hele mooie droom. Zij wil heel graag vanuit Thailand haar bedrijf neer gaan zetten, waarbij ze vrouwen helpt om de betere versie van zichzelf te worden. Dat is een geweldig mooie droom. Ze heeft de keuze om het bij die mooie droom te laten of dat ze daadwerkelijk stappen gaat zetten richting die droom. En wat gebeurt er dan?

Waar wil je zijn over 10 jaar?

Op het moment dat jij besluit ‘ik wil over 10 jaar daar zijn’, wat is er dan nodig? Of ‘ik wil inderdaad mijn droom gaan leven’, wat is er nodig?

Een andere klant wil over 10 jaar gaan reizen met haar man. Ze willen samen de wereld gaan verkennen. Terwijl ze dat doen, wil ze ook een online platform hebben waarbij ze mensen helpt om gelukkiger te zijn. Dat is ook een droom. Zij heeft dat heel lang voor zich uitgeschoven, dan blijft het een droom. Maar nu heeft zij besloten dat het tijd wordt dat het werkelijkheid gaat worden, dus is ze met mij aan de slag gegaan om die droom ook werkelijkheid te laten worden. Dromen is prachtig, zeker als je het werkelijkheid kunt laten worden.

Het lijkt mij fantastisch om nog een keer naar Cuba of Colombia te gaan, naar landen waar je op straat danst. Ik heb heel veel gedanst, Salsa en diverse Braziliaanse dansen. Brazilië, daar zou ik ook nog wel een keer heen willen. Tot nu toe zijn dat dromen. Zolang de kinderen nog jong zijn, heb ik ook niet echt die behoefte om dat te gaan doen. Straks als de kinderen ouder zijn, dan ga ik wellicht die droom omzetten naar waarheid.

En mijn droom waar ik met mijn bedrijf naar toe wil? Ik heb hem ook gedeeld online, misschien heb je hem gezien maar misschien ook niet. Ik zou heel graag op een mooie plek midden in de bossen en vlakbij het strand, een instituut oprichten voor ondernemers waar zij zichzelf kunnen zijn. Waar ze helemaal in de watten gelegd worden. Waar ze van heinde en verre komen, omdat dat de plek is waarbij ze leren dat ze helemaal oké zijn zoals ze zijn. Waarbij ze zich gesterkt en zeker voelen, waardoor ze klaar zijn om de wereld te laten zien wie ze zijn en wat voor mooie dingen ze doen. Hoe mooi ze zijn, zonder dat ze daar bijzondere fratsen voor hoeven uit te halen. Zodat ze online zichzelf kunnen zijn.

Durf te dromen_Coach by Kirsten Instituut
Klik op de afbeelding om naar het bericht te gaan.

Laten we vooral gezien mogen worden om wie we zijn

Dat is iets wat ik heel belangrijk vind. Iets wat ik nu ook aan het doen ben met de Academy, livedagen, social media, blogs en podcasts, omdat ik vind dat iedereen gezien mag worden. Ik vind dat iedereen zo zijn eigen unieke kwaliteit heeft. Iedereen heeft iets hier waarom hij hier is, waarmee hij een ander kan helpen. Dat kan gevoelsmatig heel groot zijn, maar het kan ook heel klein zijn. Maar wat voor de een klein is, is voor de ander heel groot. En andersom.

Ik vind dat wij het met zijn allen maken. Met zijn allen doen wij het. Dat mag gezien worden, dat mag gewaardeerd worden. Iedereen is perfect, iedereen is mooi en wij hebben allemaal onze positieve kanten en onze minder positieve kanten en die mogen er ook zijn. Laten wij vooral die mooiheid benadrukken daarin.

Laten wij vooral gezien mogen worden om wie we zijn, zonder dat de hele boel over ons heen valt omdat zij het niet met ons eens zijn, dat ze er wat van vinden of omdat ze ons niet leuk vinden. Dat is prima. Maar ga dan naar iemand die je wel leuk vindt, die jou daarmee kan helpen.

We zijn allemaal oké en we hoeven echt niet allemaal door één deur met dezelfde mensen, want die zijn er genoeg. Wees gewoon wie je bent en trek de mensen aan die bij jou passen.

De volgende stap is op welke manier ga je het doen? Hoe zou je dat het allerliefste willen doen? Houd je niet vast in wat anderen doen, wat er verwacht wordt of wat je denkt dat je moet doen? Nee! Ga voelen. Ga dromen. Doe je ogen dicht en trek je ergens terug naar een plek waar je lekker je gedachten kunt laten gaan. Maak een wandeling door het bos, doe een meditatie, visualiseer en laat je gedachten gaan.

Dromen zijn onbeperkt

Jouw dromen zijn onbeperkt, want:

  • Hoe zou jij het willen als je alles kon doen wat je zou willen doen?
  • Waar zou je je mee bezig houden?
  • Wie zou je helpen?
  • Met wie omring je je?
  • Wat doe je?
  • Waar ben je?
  • Wanneer sta je op, wanneer ga je naar bed? De een is een ochtendmens, de ander een avondmens.
  • Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Ga gewoon lekker dromen. In je dromen hoef je helemaal niet bezig te zijn met ‘Kan dit wel, is dit werkelijkheid?. Dat is pas het stapje erna. Je dromen zijn onbeperkt. Je ligt ergens lekker op een wolk te fantaseren over alles wat maar mogelijk is. Prinsessen, prinsen, Unicorns, Care Bears, in dromen is alles mogelijk. En als je dat dan voor jezelf op de rit hebt dan kan je altijd daarna gaan kijken wat je nodig hebt om jouw droom werkelijkheid te maken en wat je ervoor nodig hebt. Misschien geen Unicorn of Care Bear, maar gewoon een paard of een knuffelbeer bijvoorbeeld 😉.

In dromen ben jij de baas, ben je fantastisch en kun je alles

Weet je, het hoef niet perfect, daar begint het bij. Een droom is niet perfect. Misschien wel, maar de uitvoering is vaak niet perfect en dat hoeft ook niet perfect. Dus maak het jezelf niet te moeilijk. Wat zou er gebeuren als jij je hart volgt, wat zou er gebeuren als jij je gevoel volgt, wat zou er gebeuren als je dat kunt doen waar je het allerbeste in bent? En wat zou er gebeuren als je dat doet met de mensen met wie je dat het allerliefste doet? Met de mensen om je heen waar je blij van wordt, die jou supporten? Die achter je staan, je stimuleren en je motiveren. Wat zou er gebeuren?

Denk daar eens over na. Ga dat eens voor jezelf opschrijven. Maak er een mindmap, tekening, moodboard, collage van. Maak iets met jouw droom. En laat alles gaan. Er moet niks, alles mag. Laat je vooral niet beperken door wat eventueel kan, wat jij kunt of wat men vindt. Dat is helemaal niet belangrijk, want het is jouw droom. En in jouw dromen ben jij de baas, ben jij fantastisch, kun je alles. Kun je topvoetballer zijn, terwijl je helemaal niet kunt voetballen. Kun je die geweldige dierenarts zijn, terwijl je helemaal de opleiding nog niet hebt gevolgd. In dromen kun je alles. In dromen kun je naar de maan. In het echt ook maar daar heb je wat voor nodig.

Laat je niet weerhouden, laat je niet beperken. Ga gewoon dromen en kijk wat er gebeurt.

Als je dat dan gedaan hebt dan is de volgende stap: hoe kan ik (delen van) dit werkelijkheid gaan maken?. Daar pas mag je je denkertje aan het werk gaan zetten wat kan, wat mogelijk is. Ik geloof dat als jij iets echt wilt, dat je dat kunt, dat je dat voor elkaar krijgt. Dan kun je zeggen “Ja maar, dat is toch niet realistisch?” Nee, maar tig jaar terug dachten mensen ook niet dat ze naar de maan konden. En er is iemand geweest die zei: “Wat er ook gebeurt, ik wil naar de maan en ik ga ervoor zorgen dat ik naar de maan ga.” En dat is gebeurd. Nu zijn er zelfs nog veel meer mensen op de maan geweest. Wie had gedacht dat we ooit in de ruimte zouden kunnen leven? In series zoals Star Trek is er natuurlijk iemand die er een verhaallijn van heeft gemaakt, maar waarschijnlijk nooit gedacht dat science fiction realiteit kon worden.

Alles is mogelijk

Bij alles wat onmogelijk lijkt, is de vraag of het wel zo onmogelijk is als je het echt wilt? Wil je naar Thailand met je bedrijf? Daar met je gezin gaan wonen en je bedrijf gaan uitvoeren? Wat kun je dan doen om het in werking te zetten?

Wil jij een boerderij waarbij je kinderen helpt om gezien te worden? Waarbij je kinderen helpt om zichzelf te kunnen zijn en de link met de ouders weer te leggen zodat zij elkaar begrijpen, wat is ervoor nodig om dat te gaan doen?

Wil jij reizen en de wereld gaan zien en ondertussen ook mensen helpen met een e-learning? Wat is ervoor nodig om dat te gaan doen? Alles is mogelijk. En geloof in je zelf dat je dit kan. Als je het echt wilt dan kun je dit. En kun je het niet alleen, want niemand zegt dat je het alleen moet doen, dan kun je altijd nog de hulp inroepen van anderen.

Voor nu: durf te dromen. Het gaat je verder brengen dan die droom. Durf in jezelf te geloven, want je bent hier niet voor niets. En je doet al dingen die waardevol zijn. Dat voelt misschien niet altijd zo, maar het is wel zo. Zolang jij mensen om je heen hebt die blij met je zijn, doe je iets goed. Dus droom, maak het groter, geef richtingen aan en ga jouw ideale leven leiden. Ga in ieder geval het pad uitstippelen om daar naartoe te gaan. Kun je daar een beetje hulp bij gebruiken dan is wellicht ook een KmK+ wat voor jou. Ook in de KmK+ gaan we jouw droom volgen, jouw doelen stellen. Kom in actie en ga gewoon doen.

Maak het groot

En daarmee wil ik afsluiten. Durf te dromen. Waar droom je over? Laat me ook weten waar je over droomt. Een klant van mij heeft haar droom naar aanleiding van mijn bericht ook gedeeld online en dat is fantastisch. Het zou daarom geweldig zijn als jij ook je droom online durft te delen en net als zij gaat ervaren wat er gebeurt op het moment dat je dat doet.

Vaak zijn we bang voor kritiek en als we dan iets doen wat we spannend vinden, ons hart opengooien en ons kwetsbaar opstellen met waar we ons mee bezighouden, dan merken we negen van de tien keer dat het heel erg meevalt. Dat we niet allerlei negatieve reacties over ons heen krijgen, maar vooral heel veel enthousiasme. Heel veel positiviteit van mensen die dat waarderen, daar respect voor hebben, mensen die met soortgelijke dingen bezig zijn maar het niet hebben verteld, die het nog binnen zichzelf houden of klein houden.

Durf te dromen. Durf het te vertellen. Maak het groot. En geloof dat als jij echt wilt, dat er een weg is daarnaartoe.

👉 Waar brengen jouw dromen jou naartoe, wie zijn er bij je en wat doe je daar?

 

📚 Merk je dat je het lastig vindt om ongelimiteerd te dromen? Lees dan ook mijn blog ‘Ben jij geprogrammeerd om jezelf klein te houden?

💛 Inspiratie opdoen? Kom dan ook eens naar een van mijn evenementen, kijk hier naar de data.

 

 

Download gratis mijn e-book met 10 online marketing tips voor zelfstandig ondernemers

Download gratis mijn e-book met 10 online marketing tips voor zelfstandig ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

+ 8 = 11