Blog: Ben jij geprogrammeerd om jezelf klein te houden?

Wat als je als ondernemer wel zichtbaar wilt worden, maar simpelweg geprogrammeerd bent om jezelf klein te houden? Hoe ga je dan ervoor zorgen dat je wel zichtbaar gaat worden en jouw doelgroep gaat bereiken?

Welke programmering van vroeger weerhoudt jou zichtbaar te worden?

Het gebeurt vaak ongemerkt. Vanaf dat we klein zijn, krijgen we allerlei overtuigingen mee van onze (groot)ouders, familie, buren, leraren, oftewel onze directe omgeving. Maar vergeet ook niet de invloed van televisie, radio en internet.

Grote kans dat jij als ouder, ik betrap mijzelf er in ieder geval wel met enige regelmaat op, weleens naar jouw kind geroepen hebt: “Pas op, straks val je.” Of: “Kom op, niet zo raar doen. Kijk maar, iedereen doet het.”

Onbedoeld geven we mee dat je jezelf moet inhouden, want anders kan het verkeerd aflopen. Of het gevoel dat we raar zijn als we niet met de groep meedoen.

Waarschijnlijk kun je ook wel een aantal van dat soort opmerkingen opnoemen vanuit jouw eigen jeugd, of die jij nu zelf nog zegt.

Je wordt eigenlijk van kinds af aan geprogrammeerd. Net als een computer geprogrammeerd wordt dat een bepaalde toetsencombinatie een bepaalde reactie geeft.

Het is dus heel goed mogelijk dat jij zodanig geprogrammeerd bent om jezelf klein te houden niet zichtbaar te worden. Ook al wil je dat wel. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, zou er één kunnen zijn of “Niet met jezelf te koop lopen”. Je kunt je voorstellen dat dit niet helpt bij het vertellen waar jij goed in bent, zodat jij anderen kunt helpen.

Alles start met bewustwording

De eerste stap naar een ommekeer begint bij bewustwording. Pas op het moment dat jij weet wat jou tegenhoudt, kun je er wat aan doen. Kun je dit met beide handen aanpakken en omkeren naar iets wat jou niet meer tegenhoudt. Zelfs naar iets wat voor jou gaat werken. Dat is wat we met deze oefening gaan doen.

Stap 1.

Pak pen en papier (of werk op de pc).

Stap 2.

Welke overtuigingen heb jij meegekregen van vroeger die jou niet helpen? Schrijf deze allemaal op. Het hoeft niet aan voorwaarden te voldoen. Alles wat in je opkomt wat jou weerhoudt, zet je op jouw lijstje. Houd tussen de overtuigingen ruimte, hier ga je straks nog dingen bij schrijven.

Stap 3.

Je hebt nu inzichtelijk wat voor overtuigingen je allemaal hebt, die jou weerhouden om er echt voor te gaan. Nu kunnen we deze gaan ombuigen naar iets wat voor jou werkt 💪.

Schrijf voor ieder van deze belemmerende overtuigingen jouw eigen positieve reden waarom dit jou juist gaat helpen. Welk voordeel levert deze programmering jou? Hoe kun je het voor je laten werken?

Neem als voorbeeld één van de overtuigingen die we onze kinderen meegeven:

Programmering

Pas op, anders val je.

Voordeel

Ik moet eerst vallen om te weten waar ik mijzelf kan verbeteren.

Als ik weet wat ik kan doen voordat ik val, dan weet ik waar mijn grenzen liggen en kan ik oefenen om hierin beter te worden, zodat ik nog veel meer kan doen voor ik val of zelfs niet meer val.

Geen beperking maar kans om te groeien

Je zult merken dat je hierdoor al heel snel anders gaat kijken naar jezelf en de overtuigingen die jij hebt meegekregen vanuit vroeger. Als je deze gaat omdenken, zodat ze in jouw voordeel werken dan is het geen beperking meer maar juist een kans om te groeien.

Programmeringen van vroeger zijn er om je te beschermen, maar zorgen er later vaak voor dat je jezelf enorm tegenhoudt als je meer wilt voor jezelf. Als je je bewust wordt van welke overtuigingen je hebt meegekregen, dan kun je deze gaan ombuigen naar gedachten die jou juist gaan helpen.

Dit is uiteraard één van de stappen die jou gaat helpen om zichtbaar te worden, kijk ook naar de Pre Summer Course: 4 x zichtbaarder.

👉 Welke overtuigingen helpen jou niet om zichtbaar te worden?

 

?  Als jij het lastig vindt om online op te vallen, dan laat je vast ook niet zien wat er verkeerd ging. Lees dan zeker mijn blog: Durf jij online te blunderen?

?Inspiratie opdoen? Kom dan ook eens naar een bijeenkomst of training. Kijk hier voor de eerstvolgende datum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

49 + = 55