Als iemand vraagt wat je doet, stuur je ze dan door naar jouw website of ga je het gesprek aan? Wat is het verschil en waarom is het belangrijk? Dat leg ik je hieronder uit.

Ontmoeten en leren kennen

Social media is de plek om mensen te ontmoeten en te leren kennen. Vaak genoeg start ik een gesprek met iemand en vraag dan bijvoorbeeld naar wat iemand doet of hoe lang iemand al bezig is. Te vaak word ik dan verwezen naar een website: “Hier kun je alles lezen”.

Daarmee loopt het gesprek vaak dood, want de reden dat ik het vraag, is deels omdat ik wil weten wat iemand doet. Maar vooral omdat ik iemand wil leren kennen. Vergelijk het met een spontane ontmoeting. Stel je zit op een verjaardag en je raakt in gesprek met degene die naast jou zit. “Wat doe je?”, vraag diegene aan jou. Pak je dan jouw telefoon erbij om jouw website te laten zien of ga je vertellen over wat je doet? Wat denk je dat voor iemand leuker is? Waar je het fijnste gesprek mee voert?

De reden dat ik het vraag, is omdat ik dan het ‘echte’ verhaal krijg. Niet wat al eerder gefabriceerd is voor op een website, maar wat op dat moment belangrijk is voor de ander. Dat is waar het mij om gaat, het verhaal achter de ondernemer. En let op, dit geldt niet alleen voor mij maar ook voor jouw ideale klant. Die gaan niet voor tekst, maar voor het gevoel dat ze bij jou krijgen door te lezen, te horen en te zien. De emotie achter de tekst.

 

Stuur mensen niet weg

Stuur mensen daarom niet weg met een URL, waardoor je het contact meteen kwijt bent. Ga het gesprek aan en leer elkaar echt kennen. Waarom wil iemand meer weten over jou? Kun je iets voor elkaar betekenen? Je kan zo direct op elkaar reageren in plaats van dat je gaat afwachten wat iemand doet nadat je ze naar jouw website hebt verwezen. Het zou zo maar kunnen dat ze niet meer terug komen. Zonde, kans gemist.

En zitten er mensen tussen waar je geen klik mee hebt? Wat heel goed mogelijk is, want je klikt niet met iedereen. Dat is ook prima! Dan kun je met een gerust gevoel weer afscheid nemen. Je hebt de connectie gemaakt, je bent het gesprek aangegaan waardoor je onderbouwd die keuze kunt maken. Je zal zien dat jouw online netwerk dan veel warmer en interessanter wordt en daardoor beter voor jou gaat werken.

Dus stuur iemand niet weg met een URL, maar ga ze leren kennen. Dit zorgt voor warme contacten waarbij je echt weet wat de ander doet en wat voor persoon het is.

?  Verwijs jij mensen naar jouw website of ga je het gesprek aan?

 

?  Vertel jij liever je verhaal onopvallend achter de schermen? Lees dan vooral mijn blog over hoe je hier het beste mee om kunt gaan ‘Liever onopvallend achter de schermen?

?Inspiratie opdoen? Kom dan ook eens naar een bijeenkomst of training. Kijk hier voor de eerstvolgende datum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

93 − 83 =