Durf jij online te blunderen?

Heb jij weleens een film gekeken met aan het einde een compilatie van alles wat fout ging tijdens de opnames van de film? De zogeheten bloopers?

Laatst was de film ‘Liar Liar’ met Jim Carrey op televisie en dat is dus zo’n film, waarbij ze aan het einde de bloopers laten zien. Dat vind ik helemaal geweldig! Ik lig dan compleet in een deuk en de tranen lopen over mijn wangen van het lachen.

Het perfecte plaatje

Wat je vaak online ziet, is het perfecte plaatje. Volle zalen, lachende mensen en grote succesverhalen, maar dit is niet de realiteit. Nergens, en bij niemand, gaat alles perfect! Ondernemen (en ook het leven) gaat met ups-and-downs. Als jij alleen maar naar buiten laat zien dat je zo perfect bent en alles zo goed gaat, dan plaats je jezelf op een voetstuk en ben je onbereikbaar voor de mensen om je heen. Ze zullen dan niet zo snel naar je uitreiken.

Ook maar mens

Als je durft te laten zien dat je ook fouten maakt en dat niet alles goed gaat, dan laat je zien dat je mens bent. Fouten maken mag, want dat doen we allemaal. Je kwetsbaar opstellen mag, want we zijn allemaal weleens kwetsbaar en onzeker. Het is heel fijn om te weten dat jouw grote voorbeeld soms ook twijfelt of onzeker is over bepaalde keuzes en/of situaties. Het maakt ze namelijk mens.

Waarom vinden we bloopers zo leuk?

Om precies dezelfde reden als ik hierboven schrijf, het gaat zelden in één keer goed. Anderen, ook bekende filmsterren, vergissen zich eveneens en schieten in de lach als het niet de bedoeling is. Tijdens een film zit de acteur in zijn rol en zie je de personage die hij speelt. Bij de bloopers is het een heel ander verhaal, dan zie je ineens de persoon achter het gespeelde karakter. Iemand die ook steekjes laat vallen.

Leedvermaak

Als ik eerder naar bed ga dan mijn man, dan schuifelt hij later in het donker de kamer door om mij niet wakker te maken. Dan gebeurt het nog weleens dat ik een bonk hoor, gevolgd door een zachte, fluisterende “au”. Ik kan er niks aan doen, maar ik moet dan grinniken.

Waarom? Omdat ik zelf ook al tig keer door het donker geslopen ben, waarbij ik net met die kleine, toch al zo gevoelige, teen langs de deur schamp of met mijn knie de hoek van het bed raak en dan mijzelf dan op de lip bijt om de ander niet wakker te maken. Oftewel, ik ben in dezelfde situatie geweest en dat maakt het heel herkenbaar, dus grappig.

Durf te laten zien dat je niet perfect bent

Laatst ontving ik een mailing van een vrouwelijke ondernemer, die begon met: “Ik zal er maar eerlijk voor uitkomen, eigenlijk ben ik een enorme chaoot”. Dat vind ik fantastisch, omdat ze durft te laten zien dat ze niet perfect is. Daarnaast is het ook heel herkenbaar, want ik kan zelf ook behoorlijk chaotisch zijn. Het resultaat van haar bekentenis was, dat ik direct enthousiast terug heb gereageerd en dat is precies wat je als ondernemer wilt bereiken met online marketing! Het zorgt namelijk voor een opening om in gesprek te gaan.

Dus wil je echte gesprekken voeren met jouw potentiële klant, maar ook met de mensen om je heen, durf je dan kwetsbaar op te stellen en laat ook eens zien dat je niet perfect bent.

Lach om jezelf

Het helpt als je jezelf ook wel leuk vindt of nog beter, dat je om jezelf kunt lachen. Heb jij vroeger net als ik jezelf weleens opgenomen op een cassettebandje? Ik zat dan samen met een vriendin, was nog op de lagere school, op mijn kamer met een cassetterecorder en dan namen we onze stemmen op. Als we daarna terugluisterde klonk mijn vriendin zoals altijd, maar mijn eigen stem vond ik echt vreselijk klinken! En zij had precies hetzelfde, maar dan net andersom.

Vaak zien en horen we onszelf niet, behalve af en toe in de spiegel, en vormen we een beeld in ons hoofd van hoe wij denken dat we eruit zien, klinken en overkomen. De realiteit is niet altijd helemaal in lijn met de werkelijkheid. De ene persoon maakt zichzelf veel mooier en de andere juist minder mooi. In mijn hoofd blijf ik dat meisje van 17 met maatje 34. De realiteit is dat ik inmiddels 3 kinderen heb gekregen, 40 jaar ben en een buikje heb. Nu vind ik dat buikje niet altijd even fijn, ik ben tenslotte vrouw en heel zelfkritisch, maar met de rest ben ik eigenlijk wel tevreden :).

Bij mij gaat ook niet alles perfect

Bij mij gaat natuurlijk ook niet alles perfect. Als voormalig perfectionist (vraag mij maar eens om het verhaal hierachter ?) zou ik dat wel fijn hebben gevonden, maar nu maak ik er niet meer zo’n probleem van. Het levert ook wel heel grappige dingen op, zoals je kunt zien in dit filmpje. Ik was bijna klaar met mijn verhaal en toen gebeurde er dit…

Wanneer heb jij voor het laatst geblunderd?

Ik ben benieuwd wat je van mijn filmpje vindt, of het herkenbaar is voor jou. En waar ik ook heel benieuwd naar ben, is jouw laatste blooper of blunder. Durf je hem hieronder met mij te delen? Een filmpje zou natuurlijk helemaal te gek zijn :).

 

? Meer lezen over niet perfect zijn online? Lees dan ook mijn blog: ‘Waarom jezelf zijn online?

? Inspiratie opdoen? Kom dan ook eens naar een Masterclass, kijk hier naar de eerstvolgende datum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

5 + 5 =