Commitment is heel belangrijk. Als jij dingen gedaan wilt krijgen, dan moet je gecommitteerd zijn. Dus hoe gecommitteerd ben je?

Laat jij je afleiden van dat wat je graag wilt bereiken?

Op het moment dat jij doelen zet voor je bedrijf, omdat je stappen wilt nemen en dingen wilt bereiken, maar dat je merkt dat je toch even wat anders gaat doen of dat je je toch laat afleiden door een:

  • vaatwasser
  • telefoontje wat tussendoor komt wat je op dat moment dan belangrijker vindt
  • e-mail die binnenkomt die best kan wachten, maar die je toch gaat doen.

Dus hoe gecommitteerd ben jij? Daar gaan wij het in deze blog over hebben.

Wat is commitment?

Dat commitment belangrijk is, heb ik al gezegd. Maar wat is commitment nou eigenlijk?

Commitment is op je vrije dag je wekker zetten om om 9:15 uur live te gaan, omdat je hebt gezegd dat je dat zou doen. En nou is commitment niet altijd nakomen wat je zegt of doen wat je beloofd hebt aan anderen, maar commitment is ook het nakomen van afspraken met jezelf.

Als je jouw eigen afspraken niet nakomt, dan heeft dat effect op jou. Dat maakt het een volgende keer ook makkelijker om iets wat je wilt doen uit te stellen op het moment dat het even niet uitkomt. Voor je het weet, ben je dan het overzicht kwijt en wordt je geleefd door de hectiek van de dag. Dat is niet praktisch en kost een hoop tijd. Je bent dan vooral in jouw bedrijf aan het werk en niet aan het werken aan de toekomst en het uitbouwen van jouw bedrijf. Het is dus heel belangrijk om juist de afspraken met jezelf wel na te komen.

Dat betekent niet dat je hier niet flexibel in kunt zijn. Zo had ik een klant die héél graag bij een bijeenkomst van mij wilde zijn, alleen dat kon niet want ze had net een challenge gestart en aangegeven dat ze op dat tijdstip live zou zijn in die week. Wat ga je dan doen?

Kies je dan voor wat je hebt beloofd? Of kies je dan voor wat je zelf heel graag wilt, en ga je kijken naar een andere manier om toch je commitment naar de groep na te komen? Als je voor optie twee gaat, dan blijken er ineens heel veel verschillende manieren te zijn om allebei te kunnen doen. Uiteindelijk heeft zij een video opgenomen en die heeft ze in de groep gezet, zodat ze toch naar mijn bijeenkomst kon komen.

Ervoor zorgen dat er iets waardevols in de plaats komt waardoor je wel de mensen die meedoen die waarde kunt geven, maar dat je niet jezelf achterstelt op hetgeen wat je zo graag wilt. Dat is ook commitment.

Alles op alles zetten om dat wat je wilt voor elkaar te krijgen

Commitment is voor mij alles op alles te zetten om dat te gaan doen, dat voor elkaar te krijgen wat je zo graag wilt. Daar zijn verschillende manieren en mogelijkheden in, want dat is per persoon verschillend. Maar als je de afspraken die je met jezelf maakt nakomt om te bereiken wat je graag wilt bereiken, dan is de kans vele malen groter dat je dat ook gaat doen. Logisch.

Ook na teleurstellingen doorgaan

Commitment is ook een dame die klant is geworden bij mij, die een aantal trajecten heeft gedaan voordat ze bij mij was. Ze heeft daar niet gekregen wat ze gevraagd had, zelfs niet dat wat ze specifiek had aangegeven nodig te hebben, toegezegd had gekregen en toch niet kreeg.

Toen zij bij mij instapte, zei ze: “Ik vind het heel spannend. Ik ben dat stukje vertrouwen echt wel een beetje kwijtgeraakt. Maar ik weet ook dat ik over 10 jaar dat bereikt wil hebben en op deze manier, dus alleen doen, lukt mij niet. Dus ik ga het wel doen.”

Zij wilde heel graag een online training opzetten, een online leeromgeving, maar ze deed het niet. Dus het maken van die video’s, er al aan beginnen was allemaal veel te spannend, dus ze deed het niet. En als je iets heel spannend vindt en je niet precies weet hoe je dat moet doen, is het veel makkelijker niet te doen en wat anders te gaan doen.

Dus ze is ingestapt en ze is vol ingestapt. Als er iemand gecommitteerd is aan wat ze graag wil bereiken, dan is zij dat wel. De eerste keer dat zij hier was toen zei ze tegen mij “Kirsten, jij verbindt alles wat ik nu heb geleerd aan elkaar.” Dat is zij vast gaan pakken en daarmee is ze dus haar video’s gaan maken. De eerstvolgende keer dat ze er was had ze drie video’s gemaakt en was ze bezig met de volgende. Daarnaast had ze iemand gevonden die dat voor haar kon testen. Iemand in haar doelgroep die zij graag wilde helpen, die zij als testcase heeft genomen. Die alles keek en daar weer feedback op gaf, wat een extra drive was voor haar. Dat is pas commitment!

Wat heb je nodig om wel te doen?

Als jij echt gecommitteerd bent aan iets dat je wilt bereiken en het lukt je niet alleen, ga dan kijken waar je valkuilen liggen. Waarom doe je het niet? Als je zó graag wilt, waarom doe je het dan toch niet? Want dan zit daar iets.

Wat heb je dan nodig om het wel te doen, om het wel voor elkaar te boksen? Dat gaat ervoor zorgen dat je het wel gaat doen.

Op het moment dat je merkt dat je dingen wél voor elkaar krijgt, dat je wél in beweging gaat, dat je wél die stappen gaat zetten, dan wordt het ook makkelijker om het te blijven doen, omdat je merkt dat het succes heeft. En dat hebben we allemaal nodig. Het gevoel dat wat we doen waardevol is voor anderen, dat het resultaat heeft en dat het bijdraagt. Want anders, als je je best doet en er komt niets terug, voor wie doe je het dan? Voor jezelf?

En dat kan genoeg zijn, alleen als jij online zichtbaar wilt worden, dan heb je meer nodig. Dan is het ook fijn als je merkt dat hetgeen wat jij brengt dat dat ook terugkomt. Dat mensen dat waardevol vinden. Want als zij het niet waardevol vinden, dan kun je beter wat anders gaan doen. Dus hoe gecommitteerd ben jij aan jouw bedrijf? Hoe gecommitteerd ben jij aan dat voor elkaar boksen wat je zo graag wilt bereiken? Jouw dromen, jouw doelen?

Aandacht voor de persoon achter jouw bedrijf

Maar dat niet alleen. Je kunt natuurlijk de hele tijd vol inzetten op jouw bedrijf, maar daar zit ook een persoontje achter (jij zelf). En die persoon heeft ook aandacht, tijd en rust nodig om weer creatief te worden. Om tijd te besteden aan je gezin. Om dingen te doen die je ook leuk vindt naast je eigen bedrijf. Dus hoe gecommitteerd ben je aan jezelf? Hoe gecommitteerd ben jij om goed voor jezelf te zorgen? Dus plan jij tijd in voor jezelf om iets te doen wat je leuk vindt. Of boek jij tijd vrij voor je kinderen om daar leuke dingen mee te doen. Of om er gewoon voor ze te zijn.

Ik ben ondernemer, maar ik ben ondernemer tot 14:00 uur. En daarna ben ik er voor mijn kinderen want die komen dan uit school. En dat is een keuze. Commitment is een keuze. Niemand zegt jou dat je dat moet doen. Niemand vertelt jou, niemand dwingt jou om dat te doen. Als het goed is tenminste, want als het goed is doe je het voor jezelf. Dat is de enige echte commitment die je kunt hebben, naar jezelf. Naar het doen wat je zo graag wilt. Want het zijn jouw dromen, het zijn jouw doelen. En je kunt wel leven voor een ander, maar dat hou je niet zo lang vol. Daar word je ook niet gelukkig van. Dus hoe gecommitteerd ben je ook naar jezelf?

Waar ben jij gecommitteerd aan?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn in je leven en die zijn voor iedereen anders. Zet nou eens voor jezelf op een rijtje waar jij gecommitteerd aan bent:

  • Wat wil je graag bereiken?
  • Wat zijn jouw dromen?
  • Wat zijn jouw doelen?
  • En waar merk je dat je nog dingen laat liggen?

Waar ga je in de overleefstand? Of waar merk je dat je in de ‘rat race’, zoals ze dat ook wel noemen, gaat en dus maar blijft rennen, rennen, rennen en niet even stilstaat om overzicht te houden? Waar kies je voor de makkelijkste weg omdat je niet weet hoe dat je het moet aanpakken, omdat je niet weet waar je moet beginnen, waar je het over moet hebben of andere redenen waarom je het niet doet? En waar helpt het je niet bij? Want wat wil je graag bereiken? Wat zijn jouw dromen? Wat zijn jouw doelen? Waar wil je naar toe, waar wil je écht naar toe?

Hoe krijg je het wel voor elkaar?

En dan, als je weet waar je naar toe wilt, als je weet wat je laat liggen, dan weet je ook wat je kunt doen om het wel voor elkaar te gaan boksen. Waarom doe je niet en wat heb je nodig om wel te doen? Is dat inplannen, dat je het gewoon in je agenda zet en dat je de afspraak maakt met jezelf dat wat er ook gebeurt, dat je het niet verplaatst.

Of dat je hulp in de hand neemt. Als je niet weet hoe dan kun je een training volgen. Of je kunt een coach in de arm nemen, die jou helpt om het maximale uit jezelf te halen. Je kunt met een buddy aan de slag gaan. Er zijn verschillende manieren om het wel voor elkaar te krijgen. Dat is commitment; ervoor kiezen ‘ik wil het’ en ‘ik wil het nu’.

Dus wat wil je? En wanneer wil je dat? Ga dan stappen plannen om ervoor te zorgen dat je het voor elkaar krijgt.

👉 Mijn vraag aan jou is hoe gecommitteerd ben jij? Waaraan ben je gecommitteerd? Wat heb je nodig om dat te gaan doen? Denk daar eens over na en super als het mij laat weten.

 

Twijfel je nog aan jouw eigen commitment? Ben je onzeker op verschillende vlakken? Merk je dat je jezelf enorm aan het tegenhouden bent, terwijl je wel heel graag wilt? Laat het me weten en dan gaan we kijken wat we eraan kunnen doen.

 

📚 Ga jij ook het commitment aan met jezelf om zichtbaar te worden online of blijf je liever onzichtbaar? Lees dan ook mijn blog ‘Liever onopvallend ander de schermen?

💛 Inspiratie opdoen? Kom dan ook eens naar een van mijn evenementen, kijk hier naar de data.

 

 

Download gratis mijn e-book met 10 online marketing tips voor zelfstandig ondernemers

Download gratis mijn e-book met 10 online marketing tips voor zelfstandig ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

5 + 4 =