Jaarlijks wordt er op 1 januari weer een nieuwe start gemaakt met goede voornemens, soms nieuwe maar veelal ook degene die voorheen niet gelukt zijn. Maar als het eerder dan toch niet gelukt is, heeft het dan wel zin om het dit jaar weer te proberen? En wat zijn die voornemens zoal?

  • Er wordt weer een nieuwe afvalpoging gedaan;
  • Misschien lukt het nu wel om te stoppen met roken;
  • Nu gaan we echt vaker op bezoek bij familie en meer leuke dingen doen met vrienden;
  • Dit jaar gaan we onze ware liefde vinden;
  • Een andere of nieuwe baan willen we eigenlijk ook wel.

Natuurlijk is er niks mis met het maken van goede voornemens, maar waarom maar 1 x per jaar? En wat gaat er voor zorgen dat je ze nu wel gaat behalen? Zolang het voornemens zijn, geef jij jouzelf gelegenheid tot falen. Met opmerkingen als “Misschien gaat het deze keer wel lukken” of “Ik ga mijn best doen om…” bouw je al een excuus in om te mogen falen. Maar hoe voorkom je dit dan?

Maak geen lijst met goede voornemens maar een lijst met doelen. En dan niet doelen die bijna onmogelijk zijn om te behalen, maar juist zeer haalbare doelen. Dat is makkelijk gezegd, maar ook best makkelijk gedaan.

Voorbeeld 1 Afvallen

Iedere ochtend kijk je in de spiegel en ben je niet tevreden met jouw eigen spiegelbeeld. Je wilt afvallen, het liefst een aantal kledingmaten. Dit ga je niet binnen heel korte termijn lukken en als het wel lukt, dan niet op een verantwoorde manier. Vaak wordt er een crashdieet toegepast, wat veelal niet wordt volgehouden waardoor degene die het dieet volgt een vreetaanval krijgt of na het dieet stapt men weer over naar het normale eetpatroon, waardoor het gewicht vanzelf weer toeneemt.

Maar hoe moet het dan wel? Een algemene regel hiervoor is: minder eten en meer bewegen. Maar hoe maak je dit ook haalbaar? Ook dat verschilt per persoon. Begin eens te kijken naar jouw eetpatroon. Als je altijd diverse keren per week fastfood haalt, ruil dan 1 x om voor (gezond) koken of als je altijd teveel opschept, schep dan in het vervolg iets minder op dan anders.

Voorbeeld 2 Nieuwe liefde

Het komt zelden voor dat jouw nieuwe liefde aan jouw deur aanbelt om jou de liefde te verklaren, dus je zult er zelf iets voor moeten doen.

Doel

  • Schrijf je in bij een vereniging;
  • Schrijf je in bij een datingsite;
  • Vraag vrienden/familie of zij iemand kennen die bij jou past.

Dit zijn zeer haalbare doelen, maar wat doe je dan als je jouw doel behaalt hebt? Dan stel je jouw doel bij naar een nieuw haalbaar doel om zo uiteindelijk te belanden bij het behalen van jouw ultieme doel ofwel jouw ‘goede voornemen’.

Tip 1

Schrijf jouw doel op een memobord of post-it, in ieder geval op een plek waar je vaak voorbij loopt. Het regelmatig worden herinnerd aan jouw doel, zorgt ervoor dat jouw motivatie hoog blijft.

Tip 2

Wacht niet op het nieuwe jaar om doelen te stellen, maar doe dit dagelijks en stel ze ook dagelijks bij. Je zult zien dat je zo veel meer zult bereiken!

>> Deel middels een bericht jouw goede voornemens en het aantal dat je er gaat behalen. Uiteraard is een goede tip ook altijd welkom!

Veel succes,
Kirsten

Ps. Waardevolle blog? Laat dan ook jouw netwerk hiervan profiteren en deel deze informatie via onderstaande social media knoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

− 4 = 4