Wat zijn de voors en de tegens van zelf doen? Misschien ben jij iemand die alles van jezelf zelf moet doen? Op het moment dat je je daar bewust van bent en dat je daarin bepaalde keuzes maakt, kun je kiezen het voort te zetten of het anders te doen. Ik ga je bewust maken of jij een ‘doe-het-zelver’ bent en of dat de beste oplossing is 😉.
Zelf doen
Eén van de eerste dingen die ik zei tegen mijn ouders was “zelf doen”. Ik was nogal eigenwijs (ben ik nog steeds 😆) en ik wilde een heleboel dingen zelf doen. Zelf mijn schoenen uitkiezen, zelf dingen doen, zelf de wereld ontdekken, zelf op avontuur.
Zelf doen heeft een hele mooie eigenschap en dat is dat je heel veel dingen ontdekt, gaat doen, dat je snel zelfstandig wordt, snel merkt wat je wel of niet leuk vindt.
Het heeft ook een aantal nadelen. Je sluit anderen buiten die je graag wilt helpen. Mijn moeder wilde mij heel graag helpen als klein meisje, maar dat wilde ik niet. Het heeft voordelen en nadelen.
Waar het precies ontstaan is weet ik niet, maar ik ben een behoorlijke perfectionist. Ook perfectionisme is zelf doen. Perfectionisme is dingen perfect willen doen. En wie doet het het best? Ikzelf natuurlijk!
Misschien ben je zelf ook een perfectionist? Dan is er eigenlijk maar één die het het allerbeste doet, die het op jouw manier doet, waarvan je weet dat als het zo gebeurt dan is het goed. En dat ben je zelf. Anderen erbij betrekken of dingen door anderen laten doen is lastig. Want ze doen het nooit zoals jij het doet. Als je kunt loslaten dat dingen wel gebeuren maar niet op jouw manier, dan wordt het een stuk makkelijker want dan sta je er niet meer alleen voor. Dan doe je het met elkaar.
Wil je delegeren, dan moet je loslaten
Mijn eerste echte fulltime baan was in een groentewinkel. Daar sneed ik ‘s ochtends groenten en mijn bazin stond er altijd met kriebelende vingers naast omdat ik niet deed zoals zij het deed. Als je gewend bent dat dingen op een bepaalde manier gebeuren en dat gebeurt dan niet zo, dan moet je loslaten. Wil je dingen voor jezelf delegeren dan betekent dat dat je moet loslaten. Dat is niet alleen bedrijfsmatig, maar dat is ook in je privé situatie, in relaties en in samenwerkingen. De meeste startende ondernemers hebben niet meteen heel veel klanten. Dan kun je nog heel veel dingen zelf doen.
Met een secretariële achtergrond kon ik als PA heel veel zelf doen. De valkuil is dat je daar dan heel veel tijd aan gaat besteden. Helemaal als perfectionist. Er komt een punt dat je niet meer alles zelf kunt doen. Je moet dan keuzes maken. Bepaalde berichten voor social media ben ik gaan uitbesteden. Ik heb het losgelaten. Want in dezelfde tijd dat ik daarmee bezig ben kan ik dingen doen die voor mij nog waardevoller zijn. Als je groter wilt dan zal je dingen los moeten laten. Je moet dan voor jezelf concessies maken. Als je iets uitbesteed en het is niet helemaal zoals jij wilt dan is het of het is oké en je laat los, of het is niet oké en je zoekt iemand die er beter in is. Het bespaart je zoveel tijd. Degene aan wie ik het uitbesteed is er een paar uurtjes mee bezig en ik zit er enorm op te pietlutten. Dus uitbesteden is loslaten. Wil je groter, kijk dan hoe.
Hulp vragen is lastig
Het lastige van zelf doen is hulp vragen. Zeker mensen die graag voor anderen zorgen, veelal vrouwen, vinden het lastig hulp te vragen. Daar ben ik er zelf één van. Als ik gesprekken heb met ondernemers zoals coaches en therapeuten die anderen helpen, gelukkiger maken, gezonder maken, een betere versie van zichzelf maken, merk ik dat zij het lastig vinden hulp te vragen. Het hoeft niet altijd erg te zijn, maar je legt een hoop last op je eigen schouders.
Mijn eigen moeder is hier ook een voorbeeld van. Ze wordt ouder en ze kan niet alles meer. Ze heeft COPD, ze loopt met een zuurstoftank achter zich aan, ze heeft fibromyalgie, ze heeft altijd pijn, ze is meermalen gevallen waarbij ze beide heupen heeft gebroken. Er zijn dus heel veel dingen die zij niet meer kan. En eigenlijk wil ze gewoon terug naar de versie die zij altijd geweest is. De versie die er voor haar gezin kon zijn, die alles kon en alles deed. Die iedereen in de watten legde, die zorgde voor lekker eten, voor de gezelligheid. Op die manier kan dat niet meer. Dat vindt zij moeilijk, logisch.
Dat betekent dat zij eigenlijk geen hulp wil vragen, omdat zij daarmee erkent dat de situatie zo is geworden. Zij wil ook geen hulp vragen omdat zij ons niet tot last wil zijn. Met ons bedoel ik mijn broer en ik. Want wij zijn ook al druk genoeg volgens haar. Maar ik zeg dan tegen haar: “Vraag het gewoon. Als het kan dan kan het, en als het niet kan dan kan het niet. Dan is het van je lijstje af, is het gebeurd.”
Misschien herken jij bij jezelf wel dat je het lastig vindt om hulp te vragen. Want je vindt dat je het zelf moet kunnen. Aan de andere kant wil je anderen niet tot last zijn voor iets waarvan jij vindt dat je het zelf moet kunnen. Dat kunnen we heel goed beredeneren. Want ook al weet je dat het zo is, dan is het toepassen altijd nog een hindernis.
Ook merk ik dat het in jezelf investeren best een hoge drempel is. Want:
● je vindt dat je het zelf moet doen
● hulp vragen is niet je ding en
● vervolgens kost het ook nog een hoop geld
Er zijn nog zoveel andere dingen die belangrijker zijn. Vinden we. Dat zorgt ervoor dat we heel veel dingen zelf gaan doen, waardoor we uitstellen omdat we van bepaalde dingen niet weten hoe we het aan moeten pakken, niet leuk vinden en daarom voor ons uitschuiven zodat we er nog even niets meer moeten. Er zijn andere dingen die veel belangrijker zijn, die veel makkelijker zijn, die voorrang krijgen, waardoor je uitstelt en je voor jezelf zelfs goedpraat waarom het goed is om het uit te stellen.
Kun je echt zelf alle ballen hooghouden?
Ga je het wel doen dan loop je tegen dingen aan die je wellicht niet weet waardoor het niet lukt. Vervolgens loop je vast. En dan gaat het vertrouwen en het geloof in jezelf naar beneden. Iedere keer dat dat gebeurt wordt de drempel hoger. En als je alles zelf wilt doen, kom je op een punt dat je merkt dat je niet alles zelf kunt doen. Je kunt niet altijd al die ballen hoog houden zonder dat er ballen gaan vallen. Als dat gebeurt heeft dat ook weer effect op je eigenwaarde, hoe je naar jezelf kijkt en hoe tevreden je bent over jezelf.
Vaak zien we alleen de ballen die we niet omhoog kunnen houden. En daar voelen we ons rot over. Die lastige situatie heeft ook te maken met het accepteren dat we niet alles zelf kunnen doen, dat we accepteren dat we hulp mogen vragen. Dat we niet zwak zijn op het moment dat we hulp vragen. En dat het van jezelf mag, dat het geen falen is als je het zelf niet kunt, maar dat het er juist voor zorgt dat je meer voor elkaar gaat krijgen.
In het begin zei ik al dat ik iemand was die alles zelf deed, alles zelf kon. De valkuil van de secretariële achtergrond. Het was mijn functie om alles zelf te doen en te kunnen. Een van de redenen waarom ik het zelf wilde uitzoeken was dat ik het dan wellicht weer kon gebruiken als PA om andere mensen mee te helpen.
Er komt op een gegeven moment een schakelpunt dat je in jezelf gaat investeren
Later ben ik mij gaan focussen op dat wat ik écht leuk vind, wat ik écht graag wil. Dan weet je wat voor jou belangrijk is, waar jij je focus het beste op kunt richten om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk gedaan krijgt van de dingen waar jij gelukkig van wordt.
Eigenlijk ben ik toen mijn koers gaan varen om erachter te komen dat ik het meest gelukkig word van het helpen van mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Dat wat ik met heel veel pijn en moeite voor elkaar heb gebokst ging veel makkelijker toen ik hulp ging vragen. Waarom wilde ik alles zelf doen? Want dat hoeft niet. Het financiële plaatje is vaak een overweging om dingen toch zelf te doen. Er komt op een gegeven moment een schakelpunt dat je gaat investeren. In jezelf. En het dan gaat terug verdienen.
Want wat is het doel van investeren? Dat het je gaat opleveren en dat je er:
● sterker van wordt
● groter van wordt
● meer klanten van krijgt
● meer inkomsten van krijgt.
Ik ben in het begin naar de Business Boothcamp geweest van Nisandeh Neta. Dan zit je in een zaal met 1500 man en je krijgt ontzettend veel waardevolle informatie. Ik was super enthousiast. Toen ik later in gesprek kwam met andere deelnemers merkte ik dat dingen die voor mij normaal waren voor andere mensen de redenen waren waarop zij vastliepen. Mijn kracht is dingen voor elkaar krijgen. Voortgang, vooruitgang, focussen op dat wat je wilt. Voor andere ondernemers is dat anders. Als jij heel goed bent in het aanvoelen van anderen of ze inzicht kunt geven, dan wil dat niet zeggen dat jij goed bent om de manager te zijn in je eigen bedrijf. Om de marketing te regelen of om aan acquisitie te doen. Je hebt allemaal je eigen kwaliteiten waardoor je bent gestart met wat je doet.
Wat kun jij een ander bieden?
Ik ben altijd goed in schrijven geweest, ben me op mijn eigen marketing gaan richten, ben me op mijn eigen blogs gaan richten en ik ben me op mijn eigen zichtbaarheid gaan richten. Dat ging goed. Maar voor anderen was dat anders. Dat heeft mij toen doen nadenken. Wat kan ik bieden zodat anderen dat ook kunnen? In het begin ben ik het als PA gaan doen voor ze. Tot het moment dat ik op het punt kwam dat ik daar echt niet meer gelukkig van werd.
Waar ik écht gelukkig van word is anderen in hun kracht zetten en laten voelen waar zij goed in zijn. Om dat eruit te halen, om dat te versterken, te vergroten. Zodat jij voelt waar je goed in bent, waarom jij doet wat je doet. Vooral ook met wie. De volgende stap is hoe je dat gaat vertellen.
Al die facetten heb je nodig als ondernemer. Maar die zijn er niet allemaal. Je kunt ontzettend veel vinden over marketing. Je kunt ontzettend veel opleidingen en trainingen etc. volgen. Maar eigenlijk is er niets compleet. Want het zijn allemaal stukjes van het grotere geheel. Het fundament dat je nodig hebt, die basis, die is er niet. Daar heb ik de Academy voor opgezet. Het is een avondopleiding voor online marketing. Waarom? Omdat je daar alle facetten krijgt die je nodig hebt als je voor jezelf gestart bent om die online wereld ook te benutten. Om over heel veel drempels heen te stappen waardoor je jezelf nog klein houdt. Dat gebeurt ook heel veel.
Als je iets écht wilt dan kun je dat
Ik vind mezelf heel gewoon. Ik ben gewoon nog Kirsten, dat kleine blonde grietje. Aan de andere kant weet ik dat ik de mensen die ik tegenkom een ontzettende boost geef, een ontzettende empowering meegeef van hoe zij naar zichzelf kijken en wat zij kunnen.
Als jij echt iets wilt, dan geloof ik dat je dat kunt. Je weet alleen misschien nog niet hoe. En dat is waar ik mijn klanten mee help. Laten zien, laten voelen, laten ervaren, laten doen. Zodat jij weet waar jij je aandacht op richt. Voor wie je werkt, voor wie je schrijft. Waarom je doet wat je doet. Welke verhalen zitten er allemaal in dat boek van jou? Want je bent een groot wandelend boek, zonder dat je het weet. Alle verhalen, alle content, alle dingen waarvan je denkt “Ik weet niet wat ik moet delen.” die zitten er al in. En ik haal ze eruit. Dat is één van de dingen waar ik ontzettend goed in ben.
Iedereen is ergens goed in
Voor mij is het de Academy, de empowering, het laten zien hoe, de weg ernaar toe. Jij hebt jouw pakket waarmee jij jouw mensen helpt. Zodat zij het niet zelf hoeven te doen. Als iedereen denkt “Zelf doen”, dan hebben we allemaal geen werk meer. Zelf doen gaat je helpen om dingen op jouw manier te doen. Het zorgt ervoor dat je je eigen weg helder maakt. Dat je weet waar je naartoe wilt, hoe je het wilt hebben en op welke manier het eruit moet zien. Op het moment dat je weet hoe je dat moet doen kun je het uitbesteden aan iemand die jij kunt instrueren. Marketing is ook iets waarvan heel veel ondernemers zeggen dat ze twijfelen of ze het zelf doen of dat ze het willen uitbesteden. In principe is het allebei goed. Het is prima als je het uitbesteed maar bedenk wel dat jij het hart van het bedrijf bent. De liefde voor wat je doet komt vanuit jou. Jij zal die ander moeten instrueren wat diegene moet schrijven waar het over gaat. Dan is het handig als je dat zelf weet.
Mijn advies is dan vaak dat als jij zelf de tone of voice hebt bepaald je het aan iemand kunt uitbesteden die daar gewoon super goed in is en die dat versterkt, vergroot en uit handen neemt. Dan kun je met een half woord iets overdragen aan iemand die dat gewoon heel goed voor jou doet. Zelf doen, zelf je pad bepalen, zelf weten hoe je de dingen gedaan wilt hebben zorgt ervoor dat je het makkelijker kunt uitbesteden en delegeren. En er minder over hoeft na te denken, waardoor je er zelf minder tijd aan kwijt bent.
Zelf doen is ook leren waar je op vastloopt, waar jouw kracht, jouw expertise niet zit. Zelf doen is leren waar dat punt is, zodat je daarvoor andere mensen in kunt zetten. Uitbesteden of jou leren hoe. Of jou versterken daarin door middel van coaching, empowering, het beste uit jou halen. Want we vinden onszelf vaak gewoon en we vinden dat we mooie dingen doen. Alleen het effect van wat we werkelijk voor iemand anders doen wordt door een ander vaak beter gezien. Zelf doen is ook je pad bepalen en leren waar je grenzen liggen en waar je hulp mag vragen om groter te worden. Een nog betere versie van jezelf te worden. Om nog meer mensen te kunnen helpen zodat zij het ook niet zelf hoeven te doen. Om dat waar zij tegenaan lopen voor ze op te lossen.
Houd je jezelf klein of ga je voor het grotere geheel?
Zelf doen is ook leren waar je mag leren het samen te gaan doen. Zelf doen geeft je een hoop. Zelf doen leert je een hoop. Zelf blijven doen terwijl je merkt dat je je pad al bepaald hebt, is snijden in je eigen vingers. Want je hebt die grenzen al gemarkeerd. Dat is het punt waarop je gaat kiezen: ik houd mezelf klein door het zelf te blijven doen of ik kies voor mezelf en ik ga groter. En dat is heel spannend. Maar jij bepaalt zelf.
Samenvattend: zelf doen geeft helderheid. Het geeft je een groot gevoel als het lukt, maar het kan je enorm naar beneden halen als het niet lukt. Dus kies voor jezelf! Ga ervaren wat je zelf kunt, waar je krachten niet liggen en wat je wilt zelf leren daarin. Wat wil je niet meer? Wat wil ik uitbesteden daarin? Als je dat bepaald hebt voor jezelf dan kun je kiezen welk pad je gaat pakken. Blijf je waar je bent? Stop je met bepaalde dingen doen om je te focussen op andere dingen? Ga je het zelf leren of ga je het uitbesteden? En dan ga je weer groeien.
👉 Doe jij nog veel zelf of ben jij iemand die gemakkelijk hulp vraagt?
Vraag hier kosteloos jouw e-book aan met 10 online marketing tips voor zelfstandig ondernemers. Korte en overzichtelijke tips die jou direct inzicht geven in jouw eigen marketing. Zeer waardevol!
📔 Lees ook mijn blog: Mond tot mond reclame vs online zichtbaarheid
💡 Kun je wel wat hulp gebruiken met jouw groei op het gebied van online marketing, social media en/of ondernemerschap? Kijk dan hier hoe ik jou kan helpen.
#coachbykirsten #onlinejezelfzijn #ondernemerschap #onlineondernemen #zichtbaarheid #netwerken